<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2673450732304179712\x26blogName\x3d.::+Bla+Bla+Bla+::.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://cahaya-kebijaksanaan.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://cahaya-kebijaksanaan.blogspot.com/\x26vt\x3d3469298043917987658', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>












Iou
Welcome here.Cahaya Kebijaksanaan itu maksud namaku ^^v
I AM WHO AM I
Nur Fatini bt Mohd Fuad. 28 0ct. A girl who is...Talkative. Hyperactive. and Creative. Teehee. 'Aku'. Maaf itu habit.
...
Berapa kali jatuh itu tidak bernilai, yang dikira adalah berapa kali kita bangkit. If Allah says yes, nobody can say no. Andai berdakwah, jangan buang namamu daripada senarai penerima dakwah.
stalk me

Cerita Cerite Ceritu posted on Friday, 29 March 2013 { 17:56

Assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh.

Taip. Close. Taip. Close. Penuh dah draft aku dengan post-post yang tak dipublish. Post-post yang ditaip sekerat jalan. Kekurangan idea. Kekangan masa. Nak update kat maktab, diorang suka membaca. Mau dicarinya link, sehingga sepuluh meter lagi dalam daripada lubang cacing. Eheh hiperbola.

Ok kepergianku selama sebulan ini bukanlah untuk mematangkan diri. Malah kurasakan bahawa semakin banyak komponen-komponen serta wayar-wayar dan fius-fius dalam minda yang telah terbakar. Meletup kedebabooom!

Menjejakkan kaki ke sekolah baru, dapat mengubah diriku. Ke arah lebih baik atau buruk, itu aku sendiri tak tahu. Yang pasti, sebelum masuk memang sudah kupasang azam baru, niat baru. Heh kena betul-betul tuntut ilmu. Dan sekarang kusedar, semua ayat dalam perenggan ni berima u. lululu.

Sekolah campur ke sekolah perempuan kemudian masuk semula ke sekolah campur lelaki perempuan. Pada mulanya, kusangka alahaiii dua kali lah kena kejutan budayo ni hah! Tapi alhamdulillah surrounding yang hampir-hampir sama dengan sekolah lama membuatkan aku tak terkena drastical cultural shock!

Cuma apa yang shock, waktu pagi-pagi, waktu on the way ke solat Subuh. Ehem kalau dulu, dengar bebudak perempuan gelak terpekik terlolo. Tapi kat sini, budak laki gelak kuat-kuat buatkan aku rasa macam, "Lelaki mana pulak mai sekolah aku?" Oh Bahiyah masih di hati muehehehe~

Cuma apa yang janggal is when a girl is surround by the boys. Erk that awkward moment. Tapi nasib baiklah sekolah sekarang agak mementingkan batas pergaulan. Hang duduk semeja laki pompuan gelak saja-saja tanpa urusan, memang cari nahaslah!

Aku merupakan seorang pelajar yang tak pernah tinggal di asrama. Setakat just stay for 3 to 4 days, alaa itu perkara biasa. But not for a month till 2 years. So pada mula tu macam-macam bermain di minda. How can I survive in this 2 years. Without any basic of staying in any hostel blablabla. Tapi disebabkan sudah terbiasa dengan suasana camping luar sekolah, tidur dalam khemah, blablabla... Apalah sangat nak dibandingkan dengan asrama yang ada katil tilam segala kemudahan serba lengkap. Amboi membajet hang Fatini~ Haha.

Ramai pelajar terutama dari Sekolah-sekolah Kementerian and malah ada juga daripada MRSM lain yang erm menangis lah jugak in the first two weeks. Nasib baik aku tak termasuk. Yang budak Kementerian dengan homesick nya lah. Bebudak MRSM dengan rindu maktab lama. Errr maktabsick (?) K.

ex-Kementerian, ex-MRSM. I hate those words :)


Kau bekas pelajar sekolah kementerian ke, bekas pelajar memana MRSM ke, sekarang we're in the same college. So we're now MJSC's students. No more clique clique what ex are you. Blablabla. Let bygones be bygones~

Ok kat sekolah baru, kena buang perkara yang lama. Ambil yang jernih. Shuh shuh wahai sifat mazmumah. No more malas-malas. No more sepah-sepah. No more no more. Bebudak kelas aku semua rajin-rajin. Lelaki perempuan, alaa nampak aje muka cam tak suka buat kerja. Di bibir aje kemain kata, "Aku bukan jenis suka study." Tapi kalau datang time kerja sekolah kena hantar, semua on time. And alhamdulillah ada terpengaruh sikit dah. Mungkin sebab terfikir jugak, aku taknak markah PNG ditolak. Tapi jaga-jaga, licik jugak 403. Apa yang cikgu cakap, itulah yang diorang faham.

Ehem contoh, "Ok waktu cikgu takde, buat latihan tajuk yang kamu dah belajar." And a day before holiday, waktu semua bincang list homework, pakat bercanggah pendapat, and part yang paling licik, "Cikgu kata buat waktu cikgu takde. Bukan homework tu. Kan seminggu ni cikgu ada. So, takpayah buat." Haha nice.

Alhamdulillah seronok lah jugak rasanya masuk sini walaupun waktu awal tu paksarela. Tapi bila dah masuk, fuhh alhamdulillah kebanyakannya aku suka. And guess what, MRSM Taiping had been a SmartSchool. Akan dapat iPad katanya, tapi entahlah bila. Entah dapat entah tidak~ Well i dont know.

Masuk sini, I could enter all societies which I like. Well nasib baik sempat. I'm the first one who wrote my name for Badminton Club. The last name in Persatuan Bulan Sabit Merah a.k.a PBSM akronimnya dan orang ketiga atau empat ahh gitulah untuk kelab Teater Bahasa Melayu. At first, actually nak enter Robotic Club. Tapi apakan daya, bukan rezeki, sebab takde pengalaman dan memandangkan kelab itu hanya nakkan 3 orang sahaja perempuan, maka bukan rezeki. Tak apelah, I have many choices for club. So I dont care~

Di sekolah baru ni, English as the first language. Malangnya, aku bukanlah seorang yang fasih berbahasa Inggeris. Agak segan. Tapi alhamdulillah dok dalam kelas 3 yang bukan jenis memandang rendah akan orang lain rasanya. Kalaulah ditempatkan dalam kelas 1 yang kebanyakannya memang fluent English, memang taktaulah apa nasib aku. Mungkin ada hikmah masuk Taiping, mungkin nak latih aku berbahasa Inggeris. Who knows... Practice makes perfect.

3 orang pelajar Bahiyah dapat ke Taiping. Sejak masuk sana, haha asyik asyik berkepit kitorang tiga. K tipu. Takdelah sampai berkepit tapi macam tak sangka pulak, dulu kat Bahiyah, bila tanya sepatah jawab sepatah tapi di MARESMART (akronim MRSM Taiping), tanya sepatah, jawab beribu-ribu patah ala-ala lagu Kilometrico, menulis beribu-ribu perkataan, Kilometrico~ *nyanyi*

First balik pulang bermalam. Semua excited. Tapi I wonder kenapa aku tak rasa apa-apa? Mungkin sebab aku akan ikuti Innovation Camp so balik lewat 2 hari. But at last, a day before holiday, hati melonjak meronta-ronta rasa nak balik. Woohoo first pulang bermalam pun dah kena berdikari. Balik sendiri. And Ahad nanti pun akan ke maktab sendiri. Umi n Abah tak boleh pergi. Hemm takpe, belajar berdiri atas kaki sendiri. Nasib baiklah aku bukan jenis manja gila hahaha.

Ehem. Ok. Untuk menceritakan semuanya, mustahillah. Rasanya 100 post pun takkan habis. Tapi secara keseluruhannya, bersyukur dapat ke sana. Betullah banyak hikmah. Macam-macam perkara aku dapat yang takpernah dan takkan pernah rasanya dapat kat mana-mana. Cuma berdoa, moga dapat berubah, moga takkan pernah mengalah, insyaAllah. Saingan dekat Taiping sangat besar. Sebab semua yang ke sana hebat-hebat. Rasa macam aku sorang aje yang tersesat. But nothing is impossible right... So, see again. Daaa ^_^v